sobota, 17 lutego 2018

Wegetariańska pizza na spodzie z komosy ryżowej

Ciekawy pomysł na nieco zdrowszą pizzę z cienkim, chrupiącym ciastem ;)





Składniki:
(na 1 dużą blachę)

Ciasto:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli himalajskiej 

Ponadto:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oleju ryżowego
  • 150 g mozzarelli 
  • 200 g pieczarek
  • pół cebuli 
  • pół małej, czerwonej papryki 
  • kilka różyczek brokułu 
  • kilka listków szpinaku
  • garść kukurydzy 
  • 3 suszone pomidory 
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku 
  • przyprawy do smaku: sól himalajska, pieprz cayenne, bazylia, oregano

Wykonanie:
Ciasto: 
Komosę przepłukujemy kilka razy, po czym zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 6 godzin. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy wszystko na gładką masę. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia przekładamy ciasto, rozsmarowując równo łyżką. Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni wkładamy na ok. 15 - 20 minut, aż się lekko podpiecze.  

Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki i lekko dusimy na patelni aż woda odparuje. Kroimy cebulę, paprykę, suszone pomidory, brokuł, oliwki. Koncentrat łączymy z olejem, dolewany odrobinę wody, dodajemy posiekany czosnek przyprawy i smarujemy upieczone ciasto. Rozkładamy pozostałe składniki i posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku do roztopienia się sera. Dekorujemy szpinakiem.
Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz