piątek, 9 lutego 2018

Placki z cukinii i ziemniaków

Pomysł na smaczny, wegetariański obiad!

Składniki: 

  • 2 małe cukinie
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 plasterek selera
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • pęczek pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, ziołowy, papryka mielona słodka, kozieradka mielona
  • olej kokosowy lub słonecznikowy do smażenia


Wykonanie:
Cukinię dokładnie myjemy, i ścieramy na tarce na grubych oczkach, posypuję solą. W drugim garnku ścieramy obrane ziemniaki, 2 na drobnych oczkach i 3 na grubych, również solimy. Następnie odlewamy wodę z cukinii i ziemniaków. Łączymy razem, ścieramy cebulę, czosnek seler, dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Wbijamy jajka i mieszamy. Dalej wsypujemy mąkę, płatki jaglane i doprawiamy do smaku. Smażymy na oleju kokosowym lub ryżowym. 
Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz