niedziela, 18 marca 2018

Chipsy gryczane

Zdrowsza wersja chipsów - chrupiąca przekąska z kaszy gryczanej ;)




Składniki:

  • 500 g kaszy gryczanej 
  • woda 
  • przyprawy do smaku: oregano, sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, czosnek mielony, czerwona papryka mielona 
  • olej ryżowy do wysmarowania papieru do pieczenia 


Wykonanie: 
Kaszę płuczemy,  zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Rano jeszcze raz przepłukujemy i zalewamy wodą tylko do poziomu kaszy. Miksujemy na gładką masę. Można dodać 1-2 łyżki mąki gryczanej, jeśli ciasto wyszło za rzadkie. Dodajemy przyprawy. Papier do pieczenia  natłuszczamy olejem i łyżką wykładamy cienką warstwę ciasta (najcieniej jak się da). Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach do max. 10 minut, należy cały czas doglądać, bo może się szybko przypalić. Następnie odrywamy papier i łamiemy na mniejsze kawałki. Można jeszcze dosolić lub doprawić. 
Gotowe!

1 komentarz: