czwartek, 1 lutego 2018

Kruche ciasto ze śliwkami i bananem

Kolejny smakołyk, który zachwycił nasze podniebienia ;) Jest to zmodyfikowana wersja szarlotki z kruszonką, w której jabłka zostały zastąpione śliwkami z bananem.  

Składniki:
Ciasto:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub żytniej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 żółtka
  • 200 g oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki kurkumy

Część owocowa:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 banan
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie) 

Beza

  • 4 białka 
  • szczypta soli
  • 3 łyżki ksylitolu 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Wykonanie: 
Do dużej miski przesiewam kolejno wszystkie mąki. Dodaję sodę i kurkumę. Olej kokosowy roztapiam w garnku. Kiedy ostygnie, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Następnie przelewam dodaję do suchych składników i ugniatam ciasto. Jeśli nie chce się połączyć dodaję 1 łyżkę śmietany 18%.  Zawijam w papier i wkładam do lodówki na 30 minut. 
Śliwki umyć, wyjąć pestki, pokroić na ćwiartki i  podsmażyć na patelni na oleju kokosowym. Nie za długo aby się nie zrobiło się nam powidło. Mają jedynie puścić lekko sok. Dodajemy pokrojonego na cienkie plasterki banana, cynamon, kardamon i mąkę ziemniaczaną. Zdejmuję z ognia. 
2/3 ciasta wyjmuję z lodówki, kroję na plastry i wyklejam nim wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wkładam do piekarnika na 10 - 15 min, rozgrzanego do temp. 180 stopni. 
Białka ze szczyptą soli ubijam w garnku, dodaję ksylitol. Kiedy piana jest dokładam mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszam. 
Na podpieczony spód wykładam śliwki, następnie bezę i na wierzch startą na grubych oczkach 1/3 ciasta. 
Piekę jeszcze ok 40 minut. 
Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz