wtorek, 27 marca 2018

Wegańska babka na soku pomarańczowym

Pyszne ciasto na wielkanocny stół - dwukolorowy keks bez cukru i nabiału ;)



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1,5 szklanki naturalnego soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1/4 szklanki oleju ryżowego

Wykonanie:
Do garnka wlewamy sok, dodajemy mąkę, ksylitol i mieszamy. W szklance zalewamy sodę octem i dodajemy do ciasta. Dolewamy olej, mieszamy i większą połowę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Do  pozostałej części ciasta dodajemy kakao i wylewamy na wierzch, mieszając delikatnie widelcem, aby powstały wzorki. Pieczemy w 180 stopniach (u mnie) ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Gotowe!


1 komentarz: