środa, 28 lutego 2018

Biszkopt z pianką kokosową i galaretką

Pyszne, lekkie ciasto z truskawkami nie tylko na letnie dni ;)






Składniki: 
Biszkopt: 
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki mąki ryżowej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Masa kokosowa:
  • 1 puszka mleczka kokosowego 
  • 2 jogurty skyr islandzkie (po 150 g)
  • 5 łyżek wiórków kokosowych 
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 50 ml wody
  • 30 g agartyny (Kotanyi)

Galaretka:
  • 0,5 kg zmiksowanych truskawek
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 250 ml wody
  • 20 g agartyny

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy ze szczyptą soli i ksylitolem na sztywną pianę. Następnie dokładamy po 1 żółtku, dalej ubijając. Dodajemy suche składniki, delikatnie mieszając szpatułką. Przelewamy do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni ok. 20 minut, do suchego patyczka. 

Masa kokosowa: 
Agartynę moczymy w wodzie, mieszamy aż się rozpuści. Mleczko kokosowe podgrzewamy wraz z ksylitolem i wiórkami kokosowymi. Następnie  dodajemy agartynę, mieszając doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze ok 7 minut i studzimy. Jogurt ubijamy mikserem i dodajemy stopniowo ostudzone mleczko. Przekładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki. 

Galaretka:
Jak wcześniej, agartynę rozpuszczamy w 50 ml wody. Truskawki blendujemy z pozostała ilością wody i cukrem, podgrzewamy. Dodajemy agartynę i gotujemy jeszcze kilka minut. Studzimy (agartyna bardzo szybko tężeje w temp. pokojowej), i przekładamy na ciasto i wkładamy do lodówki. 
Gotowe! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz