czwartek, 31 maja 2018

Truskawkowy torcik bez pieczenia

Lekki, owocowy torcik bez pieczenia z galaretką własnej produkcji, w sam raz na upalne dni ;)


Składniki:
Spód:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżka kakao
  • ok. 100 - 150 ml oleju kokosowego

Masa jogurtowa:

  • 3 duże kubki jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 4 płaskie łyżeczki agar-agar
  • 1/3 szklanki wody
  • ok. 500 g truskawek

Galaretka truskawkowa:

  • 1/2 litra wody
  • 10 - 15 truskawek
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 płaskie łyżeczki agar- agar


Wykonanie:
Spód:
Daktyle zalewamy wrzątkiem. Moczymy kilka minut. Orzechy prażymy na patelni. Płatki, orzechy i daktyle mielimy w młynku. Przekładamy do garnka i dodajemy kakao oraz płynny olej kokosowy. Masa nie powinna być sypka. Jeśli jest,  trzeba dodać jeszcze trochę oleju. Okrągłą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę, mocno ugniatając. Wstawiamy do lodówki. 

Masa jogurtowa:
Agar rozpuszczamy w 1/3 szklanki wody. Jogurt podgrzewamy, dodajemy ksylitol i rozpuszczony agar. Gotujemy kilka minut, ciągle mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia. Gdy zacznie tężeć przelewamy do tortownicy i układamy na wierzch truskawki, lekko dociskając. Wkładamy do lodówki.

Galaretka truskawkowa:
Z 1/2 litra wody odlewamy 1/3 szklanki, w której rozpuszczamy agar. Truskawki z resztą wody blendujemy, dodajemy ksylitol i podgrzewamy. Wlewamy rozpuszczony agar i gotujemy kilka minut, stale mieszając. Gdy zacznie tężeć przekładamy na masę jogurtową i wkładamy do lodówki. Najlepiej aby ciasto chłodziło się kilka godzin. 
Gotowe!




1 komentarz: