niedziela, 11 lutego 2018

Szarlotka z kruszonką

Pyszna szarlotka bez cukru, ulubione ciasto mojego męża ;)



Składniki:
Ciasto:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub żytniej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej lub owsianej
  • 4 żółtka
  • 200 g oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki kurkumy

Jabłka:

  • 1 kg jabłek (u mnie Ligol)
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Beza: 

  • 4 białka 
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 
  • 4 łyżki ksylitolu 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie: 
Do dużej miski przesiewamy kolejno wszystkie mąki. Dodajemy sodę i kurkumę i ścieramy masło na tarce. Następnie wbijamy żółtka i ugniatamy ciasto.  Zawijamy w papier i wkładamy do lodówki na 30 minut. 
Obieramy jabłka, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, cynamon, kardamon, mąkę ziemniaczaną i dusimy ok 2-3 minuty na małym ogniu. 
2/3 ciasta wyjmujemy z lodówki, kroimy na plastry i wyklejamy nim wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wkładamy do piekarnika na 10 - 15 min, rozgrzanego do temp. 180 stopni. 
Białka ze szczyptą soli i octem ubijamy w garnku, dodajemy ksylitol. Do ubitej piany dosypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. 
Na podpieczony spód wykładamy jabłka, następnie bezę i na wierzch startą na grubych oczkach 1/3 ciasta. 
Pieczemy jeszcze ok 40 minut. 
Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz