czwartek, 1 lutego 2018

Makaron w sosie śmietanowym z brokułem i pieczarkami

Łatwy i szybki przepis na obiad, kiedy nie mamy za dużo czasu na gotowanie ;)

Składniki:
(na 2 duże porcje)

  • 200 g makaronu świderki, żytni lub orkiszowy
  • 250 g pieczarek
  • pół brokuła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 opakowania dużej śmietany 18% 
  • łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: mielona kozieradka, kurkuma, słodka papryka, majeranek, sól, pieprz cayenne 
  • do dekoracji: garść orzechów nerkowca, garść pestek dyni

Wykonanie:
Brokuł kroimy na małe różyczki, myjemy i gotujemy na parze. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plastry i dusimy w woku razem z sokiem z cytryny. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. W między czasie gotujemy makaron. Do woka wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku przyprawami. Następnie wrzucamy do patelni ugotowany makaron i różyczki brokułu (kilka zostawiamy do dekoracji). Wszystko mieszamy i wykładamy na talerze. Dekorujemy brokułem, orzechami i pestkami dyni.
Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz