Świetny pomysł na tłusty czwartek zamiast pączków, dla tych którzy nie mają ani czasu ani cierpliwości do wyrabiania ciasta drożdżowego ;)
Poniższe składniki są na podwójną porcje - u nas nie ma sensu robić mniej bo znikają zbyt szybko ;)
Składniki:
- 3 jabłka
- 2 szklanki maki żytniej
- 1,5 szklanka mąki jaglanej
- 1 szklanka maki kukurydzianej
- 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 350 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- 350 ml wody
- 70 ml oleju kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu (jeśli chcemy słodsze można dać 3)
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- olej kokosowy lub słonecznikowy do smażenia
Wykonanie:
Wodę z mlekiem lekko podgrzewamy, dodajemy olej, jajka, żółtka, ocet, sól i ubijamy trzepaczką. Do miski przesiewamy mąki, sodę, kurkumę i cynamon. Następnie stopniowo wsypujemy suche składniki do mokrych, cały czas mieszając. Jabłka myjemy, wycinamy gniazda, kroimy na ósemki (z łupka lub bez), dalej w paseczki i dodajemy do ciasta. Od razu możemy smażyć. Nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu, formujemy placek i smażymy do zrumienienia po obu stronach. Posypujemy cynamonem lub posmarujemy konfiturą śliwkową bez cukru.
Gotowe!
Podwójna porcja to minimum :D
OdpowiedzUsuń