sobota, 3 lutego 2018

Lunchbox do pracy

Zdrowy, smaczny posiłek, który zabierzesz do pracy, szkoły, czy na uczelnie ;)



Składniki:
  • 1/4 szklanki komosy ryżowej
  • 1 jabłko
  • 2 kiwi
  • 1/3 granatu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu

Wykonanie:
Komosę ryżowa płuczemy dwukrotnie zmieniając wodę. Gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja dodaję do gotowania sok z cytryny i szczyptę kardamonu. Owoce obieramy, kroimy jabłka i kiwi na małe plasterki. Przekładamy do pudełka najpierw warstwa owoców, później komosa, posypujemy pozostałymi składnikami i na wierzch znów owoce.
Gotowe!


czwartek, 1 lutego 2018

Makaron w sosie śmietanowym z brokułem i pieczarkami

Łatwy i szybki przepis na obiad, kiedy nie mamy za dużo czasu na gotowanie ;)

Składniki:
(na 2 duże porcje)

  • 200 g makaronu świderki, żytni lub orkiszowy
  • 250 g pieczarek
  • pół brokuła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 opakowania dużej śmietany 18% 
  • łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: mielona kozieradka, kurkuma, słodka papryka, majeranek, sól, pieprz cayenne 
  • do dekoracji: garść orzechów nerkowca, garść pestek dyni

Wykonanie:
Brokuł kroimy na małe różyczki, myjemy i gotujemy na parze. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plastry i dusimy w woku razem z sokiem z cytryny. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. W między czasie gotujemy makaron. Do woka wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku przyprawami. Następnie wrzucamy do patelni ugotowany makaron i różyczki brokułu (kilka zostawiamy do dekoracji). Wszystko mieszamy i wykładamy na talerze. Dekorujemy brokułem, orzechami i pestkami dyni.
Gotowe!

Kruche ciasto ze śliwkami i bananem

Kolejny smakołyk, który zachwycił nasze podniebienia ;) Jest to zmodyfikowana wersja szarlotki z kruszonką, w której jabłka zostały zastąpione śliwkami z bananem.  

Składniki:
Ciasto:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub żytniej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 żółtka
  • 200 g oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki kurkumy

Część owocowa:

  • 1 kg śliwek węgierek
  • 1 banan
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie) 

Beza

  • 4 białka 
  • szczypta soli
  • 3 łyżki ksylitolu 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Wykonanie: 
Do dużej miski przesiewam kolejno wszystkie mąki. Dodaję sodę i kurkumę. Olej kokosowy roztapiam w garnku. Kiedy ostygnie, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Następnie przelewam dodaję do suchych składników i ugniatam ciasto. Jeśli nie chce się połączyć dodaję 1 łyżkę śmietany 18%.  Zawijam w papier i wkładam do lodówki na 30 minut. 
Śliwki umyć, wyjąć pestki, pokroić na ćwiartki i  podsmażyć na patelni na oleju kokosowym. Nie za długo aby się nie zrobiło się nam powidło. Mają jedynie puścić lekko sok. Dodajemy pokrojonego na cienkie plasterki banana, cynamon, kardamon i mąkę ziemniaczaną. Zdejmuję z ognia. 
2/3 ciasta wyjmuję z lodówki, kroję na plastry i wyklejam nim wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wkładam do piekarnika na 10 - 15 min, rozgrzanego do temp. 180 stopni. 
Białka ze szczyptą soli ubijam w garnku, dodaję ksylitol. Kiedy piana jest dokładam mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszam. 
Na podpieczony spód wykładam śliwki, następnie bezę i na wierzch startą na grubych oczkach 1/3 ciasta. 
Piekę jeszcze ok 40 minut. 
Gotowe!