Pomysł na smaczny, wegetariański obiad!
Składniki:
- 2 małe cukinie
- 2-3 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 plasterek selera
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki płatków jaglanych
- pęczek pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz cayenne, ziołowy, papryka mielona słodka, kozieradka mielona
- olej kokosowy lub słonecznikowy do smażenia
Wykonanie:
Cukinię dokładnie myjemy, i ścieramy na tarce na grubych oczkach, posypuję solą. W drugim garnku ścieramy obrane ziemniaki, 2 na drobnych oczkach i 3 na grubych, również solimy. Następnie odlewamy wodę z cukinii i ziemniaków. Łączymy razem, ścieramy cebulę, czosnek seler, dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Wbijamy jajka i mieszamy. Dalej wsypujemy mąkę, płatki jaglane i doprawiamy do smaku. Smażymy na oleju kokosowym lub ryżowym.
Gotowe!