wtorek, 8 maja 2018

Białe szparagi w sosie śmietanowym z kluskami śląskimi

Sezon szparagowy w pełni, więc czas na wyśmienite danie ;)



Składniki na sos:
  • 250 g białych szparagów
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 200 ml śmietany 18%
  • ok. 400 ml wody z ugotowanych szparagów
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • pęczek świeżego kopru
  • przyprawy do smaku: sól himalajska, pieprz czarny i cayenne, czerwona papryka mielona (słodka), kurkuma

Wykonanie: 
Szaragi myjemy i szelujemy. Wodę solimy, dodajemy sok z cytryny i ksylitol. Gotujemy ok 15 min w wysokim garnku (tak aby główki wystawały z wody). Drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek podsmażamy na patelni na oleju kokosowym. Wlewamy śmietanę i 300 ml wody z ugotowanych szparagów. Pozostałe 100 ml łączymy w szklance z maka ziemniaczaną, po czym przelewamy do całości, energicznie mieszając. Jeśli sos jest za gęsty można dodać jeszcze troszkę wody. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i doprawiamy do smaku. Na koniec dekorujemy świeżym koprem. Podajemy z kluskami śląskimi.
Gotowe!




piątek, 4 maja 2018

Pieczony bakłażan i cukinia podany ryżem lub makaronem

Ryż lub bezglutenowy makaron + warzywa = zdrowy obiad ;)






Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej ryżowy
  • przyprawy do smaku: sól himalajska, pieprz czarny, czerwona papryka mielona, kolendra, oregano, garam masala, imbir, cynamon


Wykonanie:
Bakłażan i cukinię dokładnie myjemy, kroimy na plastry a później na ćwiartki. Cebulę siekamy w piórka. Natłuszczamy blachę, wykładamy warzywa, solimy, skrapiany jeszcze delikatnie olejem i pieczemy w 200 stopniach ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy aby przemieszać i wkładamy jeszcze na ok. 10 minut. Należy uważać, aby się zbyt nie przypaliły. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy drobno posiekany czosnek z czerwoną papryką. Dolewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, następnie warzywa i doprawiamy do smaku. Można skroić  również marchew z bulionu. Dusimy jeszcze na małym ogniu kilka minut. Podajemy z makaronem lub ryżem. 
Gotowe!




sobota, 28 kwietnia 2018

Botwinka z fasolą mung

Zupa z młodych buraczków, tym razem z fasola mung i młodymi ziemniaczkami ;)



Składniki: 
  • 1 pęczek botwinki 
  • 4 małe buraczki
  • 1 pęczek kopru 
  • 3 młode ziemniaki 
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka 
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku 
  • pół szklanki fasoli mung
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gęsiego smalcu
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • przyprawy do smaku: czerwona papryka mielona (słodka), sól himalajska, pieprz czarny (ziarna), pieprz ziołowy, majeranek.

Wykonanie:
Fasolę dzień wcześniej moczymy na noc. Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę a liście i łodygi siekamy na drobne kawałki. Fasolę płuczemy i wrzucamy do garnka, razem z botwinką i burakami. Zalewamy wodą (tyle, aby przykryć warzywa), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie  i zaczynamy gotować. Na  patelni rozgrzewamy smalec, i smażymy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy obraną i startą na tarce pietruszkę i marchew, po czym wrzucamy do garnka. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy. Doprawiamy sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami. Gotujemy do miękkości. Dekorujemy posiekanym koperkiem. 
Gotowe!