sobota, 28 kwietnia 2018

Botwinka z fasolą mung

Zupa z młodych buraczków, tym razem z fasola mung i młodymi ziemniaczkami ;)



Składniki: 
  • 1 pęczek botwinki 
  • 4 małe buraczki
  • 1 pęczek kopru 
  • 3 młode ziemniaki 
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka 
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku 
  • pół szklanki fasoli mung
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gęsiego smalcu
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • przyprawy do smaku: czerwona papryka mielona (słodka), sól himalajska, pieprz czarny (ziarna), pieprz ziołowy, majeranek.

Wykonanie:
Fasolę dzień wcześniej moczymy na noc. Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę a liście i łodygi siekamy na drobne kawałki. Fasolę płuczemy i wrzucamy do garnka, razem z botwinką i burakami. Zalewamy wodą (tyle, aby przykryć warzywa), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie  i zaczynamy gotować. Na  patelni rozgrzewamy smalec, i smażymy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy obraną i startą na tarce pietruszkę i marchew, po czym wrzucamy do garnka. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy. Doprawiamy sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami. Gotujemy do miękkości. Dekorujemy posiekanym koperkiem. 
Gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz