Składniki:
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej ryżowy
- przyprawy do smaku: sól himalajska, pieprz czarny, czerwona papryka mielona, kolendra, oregano, garam masala, imbir, cynamon
Wykonanie:
Bakłażan i cukinię dokładnie myjemy, kroimy na plastry a później na ćwiartki. Cebulę siekamy w piórka. Natłuszczamy blachę, wykładamy warzywa, solimy, skrapiany jeszcze delikatnie olejem i pieczemy w 200 stopniach ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy aby przemieszać i wkładamy jeszcze na ok. 10 minut. Należy uważać, aby się zbyt nie przypaliły. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy drobno posiekany czosnek z czerwoną papryką. Dolewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, następnie warzywa i doprawiamy do smaku. Można skroić również marchew z bulionu. Dusimy jeszcze na małym ogniu kilka minut. Podajemy z makaronem lub ryżem.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz