piątek, 4 maja 2018

Pieczony bakłażan i cukinia podany ryżem lub makaronem

Ryż lub bezglutenowy makaron + warzywa = zdrowy obiad ;)






Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej ryżowy
  • przyprawy do smaku: sól himalajska, pieprz czarny, czerwona papryka mielona, kolendra, oregano, garam masala, imbir, cynamon


Wykonanie:
Bakłażan i cukinię dokładnie myjemy, kroimy na plastry a później na ćwiartki. Cebulę siekamy w piórka. Natłuszczamy blachę, wykładamy warzywa, solimy, skrapiany jeszcze delikatnie olejem i pieczemy w 200 stopniach ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy aby przemieszać i wkładamy jeszcze na ok. 10 minut. Należy uważać, aby się zbyt nie przypaliły. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy drobno posiekany czosnek z czerwoną papryką. Dolewamy bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, następnie warzywa i doprawiamy do smaku. Można skroić  również marchew z bulionu. Dusimy jeszcze na małym ogniu kilka minut. Podajemy z makaronem lub ryżem. 
Gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz