piątek, 9 lutego 2018

Mleko roślinne owsiane

Mleko, a właściwie napój mleczny z płatków owsianych mojej produkcji ;)
Wcześniej kupowałam: owsiane, ryżowe i kokosowe. Sporo kosztują a przygotowanie domowego jest tanie i banalnie proste!

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 3 szklanki wody
  • opcjonalnie: miód, szczypta soli do smaku 


Wykonanie: 
Płatki zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Rano wszystko blendujemy (z tą samą wodą).  Opcjonalnie możemy dodać szczyptę soli i miodu do smaku. Następnie przelewam przez gęste sito, a później jeszcze raz przez gazę. Jeśli wyszło bardzo gęste - dodajemy jeszcze trochę wody i przelewamy do szklanej butelki
Mleko spokojnie postoi w lodówce ok. 3 dni.
Gotowe!

Placki z cukinii i ziemniaków

Pomysł na smaczny, wegetariański obiad!

Składniki: 

  • 2 małe cukinie
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 plasterek selera
  • 2 jajka 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • pęczek pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, ziołowy, papryka mielona słodka, kozieradka mielona
  • olej kokosowy lub słonecznikowy do smażenia


Wykonanie:
Cukinię dokładnie myjemy, i ścieramy na tarce na grubych oczkach, posypuję solą. W drugim garnku ścieramy obrane ziemniaki, 2 na drobnych oczkach i 3 na grubych, również solimy. Następnie odlewamy wodę z cukinii i ziemniaków. Łączymy razem, ścieramy cebulę, czosnek seler, dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Wbijamy jajka i mieszamy. Dalej wsypujemy mąkę, płatki jaglane i doprawiamy do smaku. Smażymy na oleju kokosowym lub ryżowym. 
Gotowe!


środa, 7 lutego 2018

Racuchy bez drożdży na szybko dla leniwych

Świetny pomysł na tłusty czwartek zamiast pączków, dla tych którzy nie mają ani czasu ani cierpliwości do wyrabiania ciasta drożdżowego  ;)
Poniższe składniki są na podwójną porcje - u nas nie ma sensu robić mniej bo znikają zbyt szybko ;)




Składniki:
  • 3 jabłka
  • 2 szklanki maki żytniej 
  • 1,5 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka maki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki maki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 350 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • 350 ml wody 
  • 70 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu (jeśli chcemy słodsze można dać 3)
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta soli
  • olej kokosowy lub słonecznikowy do smażenia

Wykonanie:
Wodę z mlekiem lekko podgrzewamy, dodajemy olej, jajka, żółtka, ocet, sól i ubijamy trzepaczką. Do miski  przesiewamy mąki, sodę, kurkumę i cynamon. Następnie stopniowo wsypujemy suche składniki do mokrych, cały czas mieszając. Jabłka myjemy, wycinamy gniazda, kroimy na ósemki (z łupka lub bez), dalej w paseczki i dodajemy do ciasta. Od razu możemy smażyć. Nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu, formujemy placek i smażymy do zrumienienia po obu stronach. Posypujemy cynamonem lub posmarujemy konfiturą śliwkową bez cukru.
Gotowe!