Zupa z młodych buraczków, tym razem z fasola mung i młodymi ziemniaczkami ;)
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 4 małe buraczki
- 1 pęczek kopru
- 3 młode ziemniaki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki fasoli mung
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka gęsiego smalcu
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- przyprawy do smaku: czerwona papryka mielona (słodka), sól himalajska, pieprz czarny (ziarna), pieprz ziołowy, majeranek.
Wykonanie:
Fasolę dzień wcześniej moczymy na noc. Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę a liście i łodygi siekamy na drobne kawałki. Fasolę płuczemy i wrzucamy do garnka, razem z botwinką i burakami. Zalewamy wodą (tyle, aby przykryć warzywa), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zaczynamy gotować. Na patelni rozgrzewamy smalec, i smażymy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy obraną i startą na tarce pietruszkę i marchew, po czym wrzucamy do garnka. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy. Doprawiamy sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami. Gotujemy do miękkości. Dekorujemy posiekanym koperkiem.
Gotowe!