Składniki:
- 1,5 litra wody
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1/4 małego selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki lub kolendra
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- przyprawy do smaku: pieprz cayenne, sól himalajska, słodka papryka, kmin rzymski, kurkuma, majeranek
Wykonanie:
Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z wodą. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle klarowanym razem z czosnkiem. Kiedy się zrumieni, przekładamy do garnka. Soczewicę płuczemy i również wrzucamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kmin rzymski. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy ziele i liście laurowe, doprawiamy pozostałymi przyprawami i koncentratem pomidorowym. Blendujemy wszystko na gładki krem i gotujemy jeszcze przez chwilkę na małym ogniu. Podajemy ze świeżą natką pietruszki lub liśćmi kolendry. (U mnie niestety tylko suszona kolendra).
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz