Składniki:
(na 2 duże porcje)
- 200 g makaronu świderki, żytni lub orkiszowy
- 250 g pieczarek
- pół brokuła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3/4 opakowania dużej śmietany 18%
- łyżeczka soku z cytryny
- przyprawy: mielona kozieradka, kurkuma, słodka papryka, majeranek, sól, pieprz cayenne
- do dekoracji: garść orzechów nerkowca, garść pestek dyni
Wykonanie:
Brokuł kroimy na małe różyczki, myjemy i gotujemy na parze. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plastry i dusimy w woku razem z sokiem z cytryny. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. W między czasie gotujemy makaron. Do woka wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku przyprawami. Następnie wrzucamy do patelni ugotowany makaron i różyczki brokułu (kilka zostawiamy do dekoracji). Wszystko mieszamy i wykładamy na talerze. Dekorujemy brokułem, orzechami i pestkami dyni.
Gotowe!