Pierogi ruskie w zdrowszej wersji - bez mąki pszennej ;) Smakują rewelacyjnie!
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki żytniej + 1/2 szklanki do podsypywania
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju ryżowego
- pół płaskiej łyżeczki soli himalajskiej
Składniki na farsz:
- 700 g ziemniaków
- 250 g twarogu
- 2 cebule
- przyprawy do smaku: sól himalajska,pieprz czarny
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki tłuczemy, doprawiamy do smaku i dodajemy rozdrobniony ser i zrumienioną wcześniej cebulę. Mąkę łączymy z jajkiem, olejem, solą i wodą, ugniatając ciasto. Następnie dzielimy na kilka części i tworzymy wałeczek, który kroimy na ok. 1 cm kawałki. Każdy kawałek rozwałkowujemy na okrągły placek. Dzięki temu ciasto będzie bardzo cienkie. Cały czas podsypujemy odrobiną mąki, aby ciasto się nie przyklejało. Dodajemy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty po wypłynięciu. Podajemy z ulubioną omastą.
Gotowe!