czwartek, 24 maja 2018

Pierogi ruskie z mąki żytniej

Pierogi ruskie w zdrowszej wersji - bez mąki pszennej ;) Smakują rewelacyjnie!


Składniki na ciasto:
  • 3  szklanki mąki żytniej + 1/2 szklanki do podsypywania
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • pół płaskiej łyżeczki soli himalajskiej


Składniki na farsz:
  • 700 g ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 2 cebule
  • przyprawy do smaku: sól himalajska,pieprz czarny



Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki tłuczemy, doprawiamy do smaku i dodajemy rozdrobniony ser i zrumienioną wcześniej cebulę. Mąkę łączymy z jajkiem, olejem, solą i wodą, ugniatając ciasto. Następnie dzielimy na kilka części i tworzymy wałeczek, który kroimy na ok. 1 cm kawałki. Każdy kawałek rozwałkowujemy na okrągły placek. Dzięki temu ciasto będzie bardzo cienkie. Cały czas podsypujemy odrobiną mąki, aby ciasto się nie przyklejało. Dodajemy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty po wypłynięciu. Podajemy z ulubioną omastą.
Gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz