Składniki:
- 0,5 kg twarogu
- 1 opakowanie serka ricotta
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki ksylitolu
- sok z połówki cytryny
- pół łyżeczki cynamonu
- 100 g rodzynek
Wykonanie:
Serki miksujemy z ksylitolem i sokiem z cytryny, następnie dodajemy żółtka, cynamon oraz obie mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy zalane wcześniej wrzątkiem rodzynki. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. (U mnie dość nietypowo do keksówki - dlatego sernik jak na tę ilość składników jest dość wysoki). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Gotowe!