wtorek, 27 marca 2018

Naleśniki z mąką z amarantusa

Naleśniki bez mleka z mąką z amarantusa w 3 wariantach:

1). z  naturalną konfiturą brzoskwiniową bez cukru,
2).z  bananem i gorzką czekoladą własnej produkcji,
3). z serem capreggio z mleczkiem kokosowym.




Składniki:
  • 2 jajka 
  • 100 g mąki z amarantusa 
  • 100 g mąki orkiszowej typ 650 
  • 1,5 szklanki wody 
  • 2 łyżki oleju ryżowego 
  • szczypta soli himalajskiej, kurkumy, cynamonu 


Wykonanie:
Jajka, wodę, olej i przyprawy mieszamy trzepaczką w misce. Następnie dodajemy mąkę. Odmierzam małymi miarkami do momentu aż konsystencja będzie nie za rzadka i nie za gęsta. Tak naprawdę dodaję ją "na oko". Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka kropel oleju (tylko przed 1 naleśnikiem) i smażymy. Wychodzi ok 12 sztuk. 
Gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz