wtorek, 27 marca 2018

Warzywa z woka

Wegański obiad z woka = warzywa + kasza gryczana ;)


Składniki:

  • 250 g brokułu
  • pół szklanki ciecierzycy
  • pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • pół małej puszki zielonego groszku
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • olej kokosowy
  • przyprawy do smaku: garam masala, czerwona papryka słodka, majeranek, sól himalajska, pieprz ziołowy i cayenne, kozieradka


Wykonanie:
Ciecierzyce płuczemy i namaczamy na noc. Rano zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości ok. godziny. W miedzy czasie gotujemy kaszę gryczaną i brokuł (najlepiej na parze, ma być chrupki). Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy suszone pomidory, groszek, ciecierzycę, kaszę, brokuł i doprawiamy do smaku.
Gotowe!




Wegańska babka na soku pomarańczowym

Pyszne ciasto na wielkanocny stół - dwukolorowy keks bez cukru i nabiału ;)



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1,5 szklanki naturalnego soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 1/4 szklanki oleju ryżowego

Wykonanie:
Do garnka wlewamy sok, dodajemy mąkę, ksylitol i mieszamy. W szklance zalewamy sodę octem i dodajemy do ciasta. Dolewamy olej, mieszamy i większą połowę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Do  pozostałej części ciasta dodajemy kakao i wylewamy na wierzch, mieszając delikatnie widelcem, aby powstały wzorki. Pieczemy w 180 stopniach (u mnie) ok. 45 minut, do suchego patyczka.
Gotowe!


niedziela, 18 marca 2018

Chipsy gryczane

Zdrowsza wersja chipsów - chrupiąca przekąska z kaszy gryczanej ;)




Składniki:

  • 500 g kaszy gryczanej 
  • woda 
  • przyprawy do smaku: oregano, sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, czosnek mielony, czerwona papryka mielona 
  • olej ryżowy do wysmarowania papieru do pieczenia 


Wykonanie: 
Kaszę płuczemy,  zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Rano jeszcze raz przepłukujemy i zalewamy wodą tylko do poziomu kaszy. Miksujemy na gładką masę. Można dodać 1-2 łyżki mąki gryczanej, jeśli ciasto wyszło za rzadkie. Dodajemy przyprawy. Papier do pieczenia  natłuszczamy olejem i łyżką wykładamy cienką warstwę ciasta (najcieniej jak się da). Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach do max. 10 minut, należy cały czas doglądać, bo może się szybko przypalić. Następnie odrywamy papier i łamiemy na mniejsze kawałki. Można jeszcze dosolić lub doprawić. 
Gotowe!