środa, 14 marca 2018

Kotlety ziemniaczane z czerwoną soczewicą

Pomysł na wegański obiad ;)


Składniki:

  • 700 g ziemniaków ( 7 sztuk średniej wielkości)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • płatki jaglane
  • przyprawy do smaku: sól himalajska, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, majeranek, czerwona papryka słodka, kozieradka, garam masala.


Wykonanie:
Obrane ziemniaki należy podgotować ok 10 minut. Studzimy. Przepłukaną soczewicę gotujemy ok. 15 minut. Odlewamy wodę i również studzimy. Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach na tarce, dodajemy soczewicę i ścieramy czosnek i cebulę.. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem (ok. 6 łyżek wody), po czym dodajemy do masy. Doprawiamy do smaku. Wyrabiamy masę. Formujemy kulki, po czym obtaczamy w płatkach jaglanych, rozpłaszczamy i smażymy na patelni na oleju kokosowym.  Aby masa nie przyklejała się do rąk  moczymy dłonie w ciepłej wodzie. Można również upiec w piekarniku, ale te z patelni są bardziej chrupiące ;) Podawać z dowolną surówką, u mnie ćwikła. 
Gotowe!


poniedziałek, 5 marca 2018

Ciasto gryczane

Ciasto gryczane, łatwe i szybkie w przygotowaniu ;)


Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 g mąki gryczanej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 7 łyżek oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (Kotanyi)
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej, sok z cytryny, oraz pozostałe suche składniki. Mieszamy do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka 35 - 40 minut. 
Gotowe!

piątek, 2 marca 2018

Szybkie śniadanie na słodko

Zsiadłe mleko z konfiturą z czarnej porzeczki, do tego daktyle, rodzynki, czyli szybki przepis na smaczne śniadanie ;)


Składniki:
  • 200 ml zsiadłego mleka (Krasnystaw)
  • łyżka konfitury z czarnej porzeczki
  • 40 g niesiarkowanych wiórków kokosowych
  • 80 g płatków owsianych
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka sezamu
  • kilka migdałów
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki mielimy w malakserze, ale nie za drobno. (Daktyle, rodzynki, orzechy i migdały można wcześniej sparzyć wrzątkiem). Dodajemy do mleka razem z konfiturą.
Gotowe!