środa, 28 lutego 2018

Biszkopt z pianką kokosową i galaretką

Pyszne, lekkie ciasto z truskawkami nie tylko na letnie dni ;)






Składniki: 
Biszkopt: 
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki mąki ryżowej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Masa kokosowa:
  • 1 puszka mleczka kokosowego 
  • 2 jogurty skyr islandzkie (po 150 g)
  • 5 łyżek wiórków kokosowych 
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 50 ml wody
  • 30 g agartyny (Kotanyi)

Galaretka:
  • 0,5 kg zmiksowanych truskawek
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 250 ml wody
  • 20 g agartyny

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy ze szczyptą soli i ksylitolem na sztywną pianę. Następnie dokładamy po 1 żółtku, dalej ubijając. Dodajemy suche składniki, delikatnie mieszając szpatułką. Przelewamy do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni ok. 20 minut, do suchego patyczka. 

Masa kokosowa: 
Agartynę moczymy w wodzie, mieszamy aż się rozpuści. Mleczko kokosowe podgrzewamy wraz z ksylitolem i wiórkami kokosowymi. Następnie  dodajemy agartynę, mieszając doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze ok 7 minut i studzimy. Jogurt ubijamy mikserem i dodajemy stopniowo ostudzone mleczko. Przekładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki. 

Galaretka:
Jak wcześniej, agartynę rozpuszczamy w 50 ml wody. Truskawki blendujemy z pozostała ilością wody i cukrem, podgrzewamy. Dodajemy agartynę i gotujemy jeszcze kilka minut. Studzimy (agartyna bardzo szybko tężeje w temp. pokojowej), i przekładamy na ciasto i wkładamy do lodówki. 
Gotowe! 


czwartek, 22 lutego 2018

Kruche ciasto z budyniem i orzechami

Budyń z orzechami, na kruchym cieście z konfiturą z czarnej porzeczki. Pycha!



Składniki:
Ciasto: 

  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Masa budyniowa:

  • 1 puszka mleczka kokosowego 
  • 100 ml wody 
  • 6 łyżek tapioki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka karobu
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Dodatkowo: 

  • 100 g orzechów włoskich 
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • naturalna konfitura bez cukru: u mnie z czarnej porzeczki, lub powidło śliwkowe

Wykonanie: 
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąki, sodę, ksylitol, ścieramy na tarce masło, dodajemy ocet jabłkowy, żółtka i ugniatamy ciasto. Jeśli składniki nie chcą się połączyć dodajemy śmietanę. Wyrobione ciasto odkładamy na 20 min do lodówki, po czym kroimy na plastry i wyklejamy okrągłą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. 

Masa budyniowa:
Tapiokę zalewamy mleczkiem i odstawiamy na 10 minut. Do wody dodajemy mąkę, karob i mieszamy. Mleczko z tapioką gotujemy na małym ogniu z olejem i ksylitolem do momentu rozpuszczenia kulek tapioki. Następnie wlewamy wodę z mąką i karobem, cały czas energicznie mieszając. Gotujemy kilka minut i odstawiamy do ostygnięcia. 

Orzechy, sezam i słonecznik kilka minut prażymy na suchej patelni z ksylitolem. Ciasto smarujemy konfiturą, przelewamy masę budyniową i na wierzch układamy orzechy, sezam i słonecznik. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Gotowe!







sobota, 17 lutego 2018

Wegetariańska pizza na spodzie z komosy ryżowej

Ciekawy pomysł na nieco zdrowszą pizzę z cienkim, chrupiącym ciastem ;)





Składniki:
(na 1 dużą blachę)

Ciasto:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli himalajskiej 

Ponadto:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oleju ryżowego
  • 150 g mozzarelli 
  • 200 g pieczarek
  • pół cebuli 
  • pół małej, czerwonej papryki 
  • kilka różyczek brokułu 
  • kilka listków szpinaku
  • garść kukurydzy 
  • 3 suszone pomidory 
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku 
  • przyprawy do smaku: sól himalajska, pieprz cayenne, bazylia, oregano

Wykonanie:
Ciasto: 
Komosę przepłukujemy kilka razy, po czym zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 6 godzin. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy wszystko na gładką masę. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia przekładamy ciasto, rozsmarowując równo łyżką. Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni wkładamy na ok. 15 - 20 minut, aż się lekko podpiecze.  

Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki i lekko dusimy na patelni aż woda odparuje. Kroimy cebulę, paprykę, suszone pomidory, brokuł, oliwki. Koncentrat łączymy z olejem, dolewany odrobinę wody, dodajemy posiekany czosnek przyprawy i smarujemy upieczone ciasto. Rozkładamy pozostałe składniki i posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku do roztopienia się sera. Dekorujemy szpinakiem.
Gotowe!