Pomysł na wegański obiad ;)
Składniki:
- 700 g ziemniaków ( 7 sztuk średniej wielkości)
- pół szklanki czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
- płatki jaglane
- przyprawy do smaku: sól himalajska, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, majeranek, czerwona papryka słodka, kozieradka, garam masala.
Wykonanie:
Obrane ziemniaki należy podgotować ok 10 minut. Studzimy. Przepłukaną soczewicę gotujemy ok. 15 minut. Odlewamy wodę i również studzimy. Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach na tarce, dodajemy soczewicę i ścieramy czosnek i cebulę.. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem (ok. 6 łyżek wody), po czym dodajemy do masy. Doprawiamy do smaku. Wyrabiamy masę. Formujemy kulki, po czym obtaczamy w płatkach jaglanych, rozpłaszczamy i smażymy na patelni na oleju kokosowym. Aby masa nie przyklejała się do rąk moczymy dłonie w ciepłej wodzie. Można również upiec w piekarniku, ale te z patelni są bardziej chrupiące ;) Podawać z dowolną surówką, u mnie ćwikła.
Gotowe!