sobota, 28 kwietnia 2018

Botwinka z fasolą mung

Zupa z młodych buraczków, tym razem z fasola mung i młodymi ziemniaczkami ;)



Składniki: 
  • 1 pęczek botwinki 
  • 4 małe buraczki
  • 1 pęczek kopru 
  • 3 młode ziemniaki 
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka 
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku 
  • pół szklanki fasoli mung
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gęsiego smalcu
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • przyprawy do smaku: czerwona papryka mielona (słodka), sól himalajska, pieprz czarny (ziarna), pieprz ziołowy, majeranek.

Wykonanie:
Fasolę dzień wcześniej moczymy na noc. Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę a liście i łodygi siekamy na drobne kawałki. Fasolę płuczemy i wrzucamy do garnka, razem z botwinką i burakami. Zalewamy wodą (tyle, aby przykryć warzywa), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie  i zaczynamy gotować. Na  patelni rozgrzewamy smalec, i smażymy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy obraną i startą na tarce pietruszkę i marchew, po czym wrzucamy do garnka. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy. Doprawiamy sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami. Gotujemy do miękkości. Dekorujemy posiekanym koperkiem. 
Gotowe!




piątek, 27 kwietnia 2018

Sernik

Tradycyjny sernik - delikatny i wilgotny, rozpływa się w ustach ;)


Składniki: 
  • 0,5 kg twarogu 
  • 1 opakowanie serka ricotta
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 4 łyżki ksylitolu
  • sok z połówki cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 100 g rodzynek



Wykonanie:
Serki miksujemy z ksylitolem i sokiem z cytryny, następnie dodajemy żółtka, cynamon oraz obie mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy zalane wcześniej wrzątkiem rodzynki. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. (U mnie dość nietypowo do keksówki - dlatego sernik jak na tę ilość składników jest dość wysoki). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Gotowe!


wtorek, 17 kwietnia 2018

Krem z czerwonej soczewicy

Jedna z naszych ulubionych zup ;)



Składniki:
  • 1,5 litra wody
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki lub kolendra
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • przyprawy do smaku: pieprz cayenne, sól himalajska, słodka papryka, kmin rzymski, kurkuma, majeranek

Wykonanie: 
Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z wodą. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle klarowanym razem z czosnkiem. Kiedy się zrumieni, przekładamy do garnka. Soczewicę płuczemy i również wrzucamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kmin rzymski. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy ziele i liście laurowe, doprawiamy pozostałymi przyprawami i koncentratem pomidorowym. Blendujemy wszystko na gładki krem i gotujemy jeszcze przez chwilkę na małym ogniu. Podajemy ze świeżą natką pietruszki lub liśćmi kolendry. (U mnie niestety tylko suszona kolendra).
Gotowe!