Składniki na sos:
- 250 g białych szparagów
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- ok. 200 ml śmietany 18%
- ok. 400 ml wody z ugotowanych szparagów
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ksylitolu
- pęczek świeżego kopru
- przyprawy do smaku: sól himalajska, pieprz czarny i cayenne, czerwona papryka mielona (słodka), kurkuma
Wykonanie:
Szaragi myjemy i szelujemy. Wodę solimy, dodajemy sok z cytryny i ksylitol. Gotujemy ok 15 min w wysokim garnku (tak aby główki wystawały z wody). Drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek podsmażamy na patelni na oleju kokosowym. Wlewamy śmietanę i 300 ml wody z ugotowanych szparagów. Pozostałe 100 ml łączymy w szklance z maka ziemniaczaną, po czym przelewamy do całości, energicznie mieszając. Jeśli sos jest za gęsty można dodać jeszcze troszkę wody. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i doprawiamy do smaku. Na koniec dekorujemy świeżym koprem. Podajemy z kluskami śląskimi.
Gotowe!