piątek, 27 kwietnia 2018

Sernik

Tradycyjny sernik - delikatny i wilgotny, rozpływa się w ustach ;)


Składniki: 
  • 0,5 kg twarogu 
  • 1 opakowanie serka ricotta
  • 3 jajka 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 4 łyżki ksylitolu
  • sok z połówki cytryny
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 100 g rodzynek



Wykonanie:
Serki miksujemy z ksylitolem i sokiem z cytryny, następnie dodajemy żółtka, cynamon oraz obie mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Na koniec dodajemy zalane wcześniej wrzątkiem rodzynki. Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. (U mnie dość nietypowo do keksówki - dlatego sernik jak na tę ilość składników jest dość wysoki). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. godzinę. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 
Gotowe!


wtorek, 17 kwietnia 2018

Krem z czerwonej soczewicy

Jedna z naszych ulubionych zup ;)



Składniki:
  • 1,5 litra wody
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki lub kolendra
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • przyprawy do smaku: pieprz cayenne, sól himalajska, słodka papryka, kmin rzymski, kurkuma, majeranek

Wykonanie: 
Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka z wodą. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle klarowanym razem z czosnkiem. Kiedy się zrumieni, przekładamy do garnka. Soczewicę płuczemy i również wrzucamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kmin rzymski. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy ziele i liście laurowe, doprawiamy pozostałymi przyprawami i koncentratem pomidorowym. Blendujemy wszystko na gładki krem i gotujemy jeszcze przez chwilkę na małym ogniu. Podajemy ze świeżą natką pietruszki lub liśćmi kolendry. (U mnie niestety tylko suszona kolendra).
Gotowe!


wtorek, 27 marca 2018

Naleśniki z mąką z amarantusa

Naleśniki bez mleka z mąką z amarantusa w 3 wariantach:

1). z  naturalną konfiturą brzoskwiniową bez cukru,
2).z  bananem i gorzką czekoladą własnej produkcji,
3). z serem capreggio z mleczkiem kokosowym.




Składniki:
  • 2 jajka 
  • 100 g mąki z amarantusa 
  • 100 g mąki orkiszowej typ 650 
  • 1,5 szklanki wody 
  • 2 łyżki oleju ryżowego 
  • szczypta soli himalajskiej, kurkumy, cynamonu 


Wykonanie:
Jajka, wodę, olej i przyprawy mieszamy trzepaczką w misce. Następnie dodajemy mąkę. Odmierzam małymi miarkami do momentu aż konsystencja będzie nie za rzadka i nie za gęsta. Tak naprawdę dodaję ją "na oko". Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka kropel oleju (tylko przed 1 naleśnikiem) i smażymy. Wychodzi ok 12 sztuk. 
Gotowe!