Naleśniki bez mleka z mąką z amarantusa w 3 wariantach:
1). z naturalną konfiturą brzoskwiniową bez cukru,
2).z bananem i gorzką czekoladą własnej produkcji,
3). z serem capreggio z mleczkiem kokosowym.
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g mąki z amarantusa
- 100 g mąki orkiszowej typ 650
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżki oleju ryżowego
- szczypta soli himalajskiej, kurkumy, cynamonu
Wykonanie:
Jajka, wodę, olej i przyprawy mieszamy trzepaczką w misce. Następnie dodajemy mąkę. Odmierzam małymi miarkami do momentu aż konsystencja będzie nie za rzadka i nie za gęsta. Tak naprawdę dodaję ją "na oko". Na rozgrzaną patelnię wlewamy kilka kropel oleju (tylko przed 1 naleśnikiem) i smażymy. Wychodzi ok 12 sztuk.
Gotowe!