niedziela, 18 marca 2018

Chipsy gryczane

Zdrowsza wersja chipsów - chrupiąca przekąska z kaszy gryczanej ;)




Składniki:

  • 500 g kaszy gryczanej 
  • woda 
  • przyprawy do smaku: oregano, sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, czosnek mielony, czerwona papryka mielona 
  • olej ryżowy do wysmarowania papieru do pieczenia 


Wykonanie: 
Kaszę płuczemy,  zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Rano jeszcze raz przepłukujemy i zalewamy wodą tylko do poziomu kaszy. Miksujemy na gładką masę. Można dodać 1-2 łyżki mąki gryczanej, jeśli ciasto wyszło za rzadkie. Dodajemy przyprawy. Papier do pieczenia  natłuszczamy olejem i łyżką wykładamy cienką warstwę ciasta (najcieniej jak się da). Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach do max. 10 minut, należy cały czas doglądać, bo może się szybko przypalić. Następnie odrywamy papier i łamiemy na mniejsze kawałki. Można jeszcze dosolić lub doprawić. 
Gotowe!

środa, 14 marca 2018

Kotlety ziemniaczane z czerwoną soczewicą

Pomysł na wegański obiad ;)


Składniki:

  • 700 g ziemniaków ( 7 sztuk średniej wielkości)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody
  • płatki jaglane
  • przyprawy do smaku: sól himalajska, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, majeranek, czerwona papryka słodka, kozieradka, garam masala.


Wykonanie:
Obrane ziemniaki należy podgotować ok 10 minut. Studzimy. Przepłukaną soczewicę gotujemy ok. 15 minut. Odlewamy wodę i również studzimy. Ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach na tarce, dodajemy soczewicę i ścieramy czosnek i cebulę.. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem (ok. 6 łyżek wody), po czym dodajemy do masy. Doprawiamy do smaku. Wyrabiamy masę. Formujemy kulki, po czym obtaczamy w płatkach jaglanych, rozpłaszczamy i smażymy na patelni na oleju kokosowym.  Aby masa nie przyklejała się do rąk  moczymy dłonie w ciepłej wodzie. Można również upiec w piekarniku, ale te z patelni są bardziej chrupiące ;) Podawać z dowolną surówką, u mnie ćwikła. 
Gotowe!


poniedziałek, 5 marca 2018

Ciasto gryczane

Ciasto gryczane, łatwe i szybkie w przygotowaniu ;)


Składniki:

  • 4 jajka
  • 150 g mąki gryczanej
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 7 łyżek oleju ryżowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (Kotanyi)
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy olej, sok z cytryny, oraz pozostałe suche składniki. Mieszamy do uzyskania masy o gładkiej konsystencji. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka 35 - 40 minut. 
Gotowe!