Zdrowsza wersja chipsów - chrupiąca przekąska z kaszy gryczanej ;)
Składniki:
- 500 g kaszy gryczanej
- woda
- przyprawy do smaku: oregano, sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, czosnek mielony, czerwona papryka mielona
- olej ryżowy do wysmarowania papieru do pieczenia
Wykonanie:
Kaszę płuczemy, zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Rano jeszcze raz przepłukujemy i zalewamy wodą tylko do poziomu kaszy. Miksujemy na gładką masę. Można dodać 1-2 łyżki mąki gryczanej, jeśli ciasto wyszło za rzadkie. Dodajemy przyprawy. Papier do pieczenia natłuszczamy olejem i łyżką wykładamy cienką warstwę ciasta (najcieniej jak się da). Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach do max. 10 minut, należy cały czas doglądać, bo może się szybko przypalić. Następnie odrywamy papier i łamiemy na mniejsze kawałki. Można jeszcze dosolić lub doprawić.
Gotowe!