Budyń z orzechami, na kruchym cieście z konfiturą z czarnej porzeczki. Pycha!
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka ksylitolu
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 100 ml wody
- 6 łyżek tapioki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka karobu
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Dodatkowo:
- 100 g orzechów włoskich
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka słonecznika łuskanego
- 1 łyżka ksylitolu
- naturalna konfitura bez cukru: u mnie z czarnej porzeczki, lub powidło śliwkowe
Wykonanie:
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąki, sodę, ksylitol, ścieramy na tarce masło, dodajemy ocet jabłkowy, żółtka i ugniatamy ciasto. Jeśli składniki nie chcą się połączyć dodajemy śmietanę. Wyrobione ciasto odkładamy na 20 min do lodówki, po czym kroimy na plastry i wyklejamy okrągłą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
Masa budyniowa:
Tapiokę zalewamy mleczkiem i odstawiamy na 10 minut. Do wody dodajemy mąkę, karob i mieszamy. Mleczko z tapioką gotujemy na małym ogniu z olejem i ksylitolem do momentu rozpuszczenia kulek tapioki. Następnie wlewamy wodę z mąką i karobem, cały czas energicznie mieszając. Gotujemy kilka minut i odstawiamy do ostygnięcia.
Orzechy, sezam i słonecznik kilka minut prażymy na suchej patelni z ksylitolem. Ciasto smarujemy konfiturą, przelewamy masę budyniową i na wierzch układamy orzechy, sezam i słonecznik. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Gotowe!