piątek, 2 marca 2018

Szybkie śniadanie na słodko

Zsiadłe mleko z konfiturą z czarnej porzeczki, do tego daktyle, rodzynki, czyli szybki przepis na smaczne śniadanie ;)


Składniki:
  • 200 ml zsiadłego mleka (Krasnystaw)
  • łyżka konfitury z czarnej porzeczki
  • 40 g niesiarkowanych wiórków kokosowych
  • 80 g płatków owsianych
  • 50 g suszonych daktyli
  • 50 g rodzynek
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • 1 łyżka sezamu
  • kilka migdałów
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki mielimy w malakserze, ale nie za drobno. (Daktyle, rodzynki, orzechy i migdały można wcześniej sparzyć wrzątkiem). Dodajemy do mleka razem z konfiturą.
Gotowe! 


środa, 28 lutego 2018

Biszkopt z pianką kokosową i galaretką

Pyszne, lekkie ciasto z truskawkami nie tylko na letnie dni ;)






Składniki: 
Biszkopt: 
  • 3 jajka 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki mąki ryżowej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 

Masa kokosowa:
  • 1 puszka mleczka kokosowego 
  • 2 jogurty skyr islandzkie (po 150 g)
  • 5 łyżek wiórków kokosowych 
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 50 ml wody
  • 30 g agartyny (Kotanyi)

Galaretka:
  • 0,5 kg zmiksowanych truskawek
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 250 ml wody
  • 20 g agartyny

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy ze szczyptą soli i ksylitolem na sztywną pianę. Następnie dokładamy po 1 żółtku, dalej ubijając. Dodajemy suche składniki, delikatnie mieszając szpatułką. Przelewamy do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni ok. 20 minut, do suchego patyczka. 

Masa kokosowa: 
Agartynę moczymy w wodzie, mieszamy aż się rozpuści. Mleczko kokosowe podgrzewamy wraz z ksylitolem i wiórkami kokosowymi. Następnie  dodajemy agartynę, mieszając doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze ok 7 minut i studzimy. Jogurt ubijamy mikserem i dodajemy stopniowo ostudzone mleczko. Przekładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki. 

Galaretka:
Jak wcześniej, agartynę rozpuszczamy w 50 ml wody. Truskawki blendujemy z pozostała ilością wody i cukrem, podgrzewamy. Dodajemy agartynę i gotujemy jeszcze kilka minut. Studzimy (agartyna bardzo szybko tężeje w temp. pokojowej), i przekładamy na ciasto i wkładamy do lodówki. 
Gotowe! 


czwartek, 22 lutego 2018

Kruche ciasto z budyniem i orzechami

Budyń z orzechami, na kruchym cieście z konfiturą z czarnej porzeczki. Pycha!



Składniki:
Ciasto: 

  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Masa budyniowa:

  • 1 puszka mleczka kokosowego 
  • 100 ml wody 
  • 6 łyżek tapioki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka karobu
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Dodatkowo: 

  • 100 g orzechów włoskich 
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • naturalna konfitura bez cukru: u mnie z czarnej porzeczki, lub powidło śliwkowe

Wykonanie: 
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąki, sodę, ksylitol, ścieramy na tarce masło, dodajemy ocet jabłkowy, żółtka i ugniatamy ciasto. Jeśli składniki nie chcą się połączyć dodajemy śmietanę. Wyrobione ciasto odkładamy na 20 min do lodówki, po czym kroimy na plastry i wyklejamy okrągłą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. 

Masa budyniowa:
Tapiokę zalewamy mleczkiem i odstawiamy na 10 minut. Do wody dodajemy mąkę, karob i mieszamy. Mleczko z tapioką gotujemy na małym ogniu z olejem i ksylitolem do momentu rozpuszczenia kulek tapioki. Następnie wlewamy wodę z mąką i karobem, cały czas energicznie mieszając. Gotujemy kilka minut i odstawiamy do ostygnięcia. 

Orzechy, sezam i słonecznik kilka minut prażymy na suchej patelni z ksylitolem. Ciasto smarujemy konfiturą, przelewamy masę budyniową i na wierzch układamy orzechy, sezam i słonecznik. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Gotowe!