Biszkopt:
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa kokosowa:
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 jogurty skyr islandzkie (po 150 g)
- 5 łyżek wiórków kokosowych
- 2 łyżki ksylitolu
- 50 ml wody
- 30 g agartyny (Kotanyi)
Galaretka:
- 0,5 kg zmiksowanych truskawek
- 1 łyżka ksylitolu
- 250 ml wody
- 20 g agartyny
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy ze szczyptą soli i ksylitolem na sztywną pianę. Następnie dokładamy po 1 żółtku, dalej ubijając. Dodajemy suche składniki, delikatnie mieszając szpatułką. Przelewamy do okrągłej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni ok. 20 minut, do suchego patyczka.
Masa kokosowa:
Agartynę moczymy w wodzie, mieszamy aż się rozpuści. Mleczko kokosowe podgrzewamy wraz z ksylitolem i wiórkami kokosowymi. Następnie dodajemy agartynę, mieszając doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze ok 7 minut i studzimy. Jogurt ubijamy mikserem i dodajemy stopniowo ostudzone mleczko. Przekładamy na biszkopt i wkładamy do lodówki.
Galaretka:
Jak wcześniej, agartynę rozpuszczamy w 50 ml wody. Truskawki blendujemy z pozostała ilością wody i cukrem, podgrzewamy. Dodajemy agartynę i gotujemy jeszcze kilka minut. Studzimy (agartyna bardzo szybko tężeje w temp. pokojowej), i przekładamy na ciasto i wkładamy do lodówki.
Gotowe!