sobota, 17 lutego 2018

Wegetariańska pizza na spodzie z komosy ryżowej

Ciekawy pomysł na nieco zdrowszą pizzę z cienkim, chrupiącym ciastem ;)





Składniki:
(na 1 dużą blachę)

Ciasto:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta soli himalajskiej 

Ponadto:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oleju ryżowego
  • 150 g mozzarelli 
  • 200 g pieczarek
  • pół cebuli 
  • pół małej, czerwonej papryki 
  • kilka różyczek brokułu 
  • kilka listków szpinaku
  • garść kukurydzy 
  • 3 suszone pomidory 
  • 10 czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku 
  • przyprawy do smaku: sól himalajska, pieprz cayenne, bazylia, oregano

Wykonanie:
Ciasto: 
Komosę przepłukujemy kilka razy, po czym zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 6 godzin. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy wszystko na gładką masę. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia przekładamy ciasto, rozsmarowując równo łyżką. Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni wkładamy na ok. 15 - 20 minut, aż się lekko podpiecze.  

Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki i lekko dusimy na patelni aż woda odparuje. Kroimy cebulę, paprykę, suszone pomidory, brokuł, oliwki. Koncentrat łączymy z olejem, dolewany odrobinę wody, dodajemy posiekany czosnek przyprawy i smarujemy upieczone ciasto. Rozkładamy pozostałe składniki i posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku do roztopienia się sera. Dekorujemy szpinakiem.
Gotowe!

niedziela, 11 lutego 2018

Szarlotka z kruszonką

Pyszna szarlotka bez cukru, ulubione ciasto mojego męża ;)



Składniki:
Ciasto:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej lub żytniej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej lub owsianej
  • 4 żółtka
  • 200 g oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki kurkumy

Jabłka:

  • 1 kg jabłek (u mnie Ligol)
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Beza: 

  • 4 białka 
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego 
  • 4 łyżki ksylitolu 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie: 
Do dużej miski przesiewamy kolejno wszystkie mąki. Dodajemy sodę i kurkumę i ścieramy masło na tarce. Następnie wbijamy żółtka i ugniatamy ciasto.  Zawijamy w papier i wkładamy do lodówki na 30 minut. 
Obieramy jabłka, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, cynamon, kardamon, mąkę ziemniaczaną i dusimy ok 2-3 minuty na małym ogniu. 
2/3 ciasta wyjmujemy z lodówki, kroimy na plastry i wyklejamy nim wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wkładamy do piekarnika na 10 - 15 min, rozgrzanego do temp. 180 stopni. 
Białka ze szczyptą soli i octem ubijamy w garnku, dodajemy ksylitol. Do ubitej piany dosypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. 
Na podpieczony spód wykładamy jabłka, następnie bezę i na wierzch startą na grubych oczkach 1/3 ciasta. 
Pieczemy jeszcze ok 40 minut. 
Gotowe!


Serowe placuszki

Pyszne, słodkie i szybkie placuszki, idealne zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek ;)



Składniki: 
  • 2 jajka
  • 200 g serka włoskiego Capreggio
  • 1 mały banan
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • masło klarowane do smażenia

Wykonanie:
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę i smażyć na rozgrzanej patelni z masłem. Podawać z ulubioną konfiturą lub owocami.
Gotowe!