Składniki:
(na 1 dużą blachę)
Ciasto:
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 5 łyżek wody
- 5 łyżek mąki ryżowej
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta soli himalajskiej
Ponadto:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju ryżowego
- 150 g mozzarelli
- 200 g pieczarek
- pół cebuli
- pół małej, czerwonej papryki
- kilka różyczek brokułu
- kilka listków szpinaku
- garść kukurydzy
- 3 suszone pomidory
- 10 czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy do smaku: sól himalajska, pieprz cayenne, bazylia, oregano
Wykonanie:
Ciasto:
Komosę przepłukujemy kilka razy, po czym zalewamy wodą i odstawiamy na co najmniej 6 godzin. Następnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy wszystko na gładką masę. Na blachę wyłożona papierem do pieczenia przekładamy ciasto, rozsmarowując równo łyżką. Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni wkładamy na ok. 15 - 20 minut, aż się lekko podpiecze.
Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki i lekko dusimy na patelni aż woda odparuje. Kroimy cebulę, paprykę, suszone pomidory, brokuł, oliwki. Koncentrat łączymy z olejem, dolewany odrobinę wody, dodajemy posiekany czosnek przyprawy i smarujemy upieczone ciasto. Rozkładamy pozostałe składniki i posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku do roztopienia się sera. Dekorujemy szpinakiem.
Gotowe!